Dieta Dukana jest wciąż jedną z najbardziej popularnych diet odchudzających. Gwarantuje ona szybką utratę wagi pod warunkiem przestrzegania ścisłych reguł i dużej samodyscypliny. Została ona stworzona przez pochodzącego z Algierii dietetyka, Pierre Dukana, który opracował swój sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Należy ona do diety wysokobiałkowych i opiera się przede wszystkim na zwiększeniu ilości spożywanego białka oraz znaczącej redukcji spożycia węglowodanów i tłuszczów.
Dieta Dukana składa się z 4 etapów. Każdy z nich jest oparty na nieco innych zasadach, ale prowadzi do jednego – zjadania głównie pokarmów proteinowych. Zdaniem Dukana, dieta ta odchudza, oczyszcza i gwarantuje szczupłą sylwetkę przez długi czas, bez wystąpienia tzw. efektu jo-jo. Dieta wysokobiałkowa, zdaniem Dukana, przyczynia się do poprawy jędrności skóry i zapobiega jej wiotczeniu, co jest bardzo często następstwem szybkiej redukcji masy ciała.
Pierwszą fazą odchudzającej diety Dukana jest radykalne odchudzenie i detoksykacja organizmu. Dieta już w tej fazie daje bardzo dobre rezultaty i zachęca do jej kontynuacji. Czas trwania tego etapu jest uwarunkowany tym, jak dużo chcemy schudnąć. Gdy zależy nam na utracie:
- Do 5 kg – ten etap trwa 2 dni
- Do 10 kg – 3 dni
- Do 20 kg – 5 dni
- Do 40 kg – co najmniej 7 dni, lecz nie dłużej niż 10.

Możemy jeść posiłki bez ograniczeń ilościowych i o dowolnej porze dnia. Muszą to być jednak tylko pokarmy zawierające duże ilości białka. Na tym etapie możemy jeść wyłącznie mięso (cielęcinę, najchudsze części wołowiny, królika, drób – z wyjątkiem kaczki i gęsiny), ryby, owoce morza, jaja i chudy nabiał light (unikamy serów żółtych). Mięso nie może być smażone, lecz gotowane (np. na parze), upieczone lub grillowane. Powinniśmy też spożywać je bez skóry. W grę wchodzą również podroby i chude wędliny. W tej fazie diety odchudzającej nie dodajemy do dań tłuszczów (masła, oleju), możemy natomiast wzbogacić jedzenie o zioła, czosnek, a także doprawić je niewielką ilością musztardy lub soli. Dukan poleca jeść na śniadanie wędliny, jaja, chudy nabiał. Musimy również pamiętać o nawadnianiu organizmu – piciu dużej ilości wody średniozmineralizowanej. Jeśli chcemy napić się kawy, herbaty lub naparów owocowych i ziołowych, nie powinniśmy ich słodzić.
Drugi etap diety wysokobiałkowej Dukana ma zapewnić łagodny już spadek wagi (około 1 kilograma tygodniowo) i pozwala na nieco większe urozmaicenie naszego jadłospisu. W tym etapie można jeść, poza pokarmami wysokobiałkowymi warzywa, ale w ograniczonym czasie. Ta faza diety ma trwać tak długo, aż osiągniemy poziom idealnej i satysfakcjonującej nas masy ciała. Aby tego dokonać, na zmianę przeplatamy jedzenie wyłącznie produktów białkowych oraz produktów białkowych i warzyw. Te zmiany następować powinny po 5 dniach. Można jeść takie warzywa jak: pomidory, ogórki, cukinie, rzodkiewki, szpinak, bakłażany, brokuły, paprykę, selery, marchew, pietruszki, por, szparagi, sałata, buraki, kapusta. Wciąż nie jemy tłuszczów, dopuszcza się tylko chudy jogurt naturalny w małej ilości jako sos do potraw.
Trzeci etap diety Dukana jest nazywany fazą utrwalenia wagi. Masa naszego ciała po pierwszych etapach musi się ustabilizować, aby nie doszło do efektu jo-jo, a nasze wysiłki w odchudzaniu nie poszły na marne. Czas trwania tej stabilizacji zależy od ilości zrzuconych kilogramów w fazie 1 i 2. Ilość utraconych kilogramów mnoży się dziesięciokrotnie, aby uzyskać czas etapu 3, np. jeśli schudło się 10 kg, dietę stosuje się jeszcze 100 dni. Możemy ją teraz urozmaicić owocami, chlebem, żółtym serem, kaszą, makaronem, ryżem. Raz w tygodniu trzeba jednak spożywać wyłącznie produkty białkowe, które przyjmowaliśmy w fazie 1 diety. Makarony, kasze, ziemniaki i ryż możemy zjeść w tym etapie dwa razy w tygodniu w maksymalnie dwóch porcjach. Owoce (poza bananami, wiśniami, czereśniami oraz winogronami) można zjeść raz dziennie. Ponadto przysługują nam codziennie dwie kromki chleba z pełnego ziarna i jeden plaster sera żółtego. Wolno nam również spożywać od czasu do czasu warzywa strączkowe i nieco bardziej tłuste mięso – wołowinę, jagnięcinę. Wciąż musimy unikać tłuszczów.
Etap czwarty to coś, na co czeka każda osoba stosująca dietę białkową Dukana. W czasie jego trwania, pamiętamy jednak wciąż o tym, by raz w tygodniu jeść tylko produkty białkowe z etapu 1, ale dwa razy w tygodniu możemy już pozwolić sobie na dwudaniowy obiad z deserem. Możemy też wrócić do produktów, których unikaliśmy do tej pory, ale wszystko w granicach rozsądku. Każdy napad głodu, jedzenie „śmieciowe” i objadanie się słodyczami będzie niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie i może zachwiać ustabilizowaną wagę, o którą tak walczyliśmy.
Dieta Dukana daje bardzo szybkie efekty w odchudzaniu i prawidłowo stosowana, nie powinna zaszkodzić dorosłej zdrowej osobie. Musimy jednak pamiętać, że podstawą zbilansowanej diety jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości nie tylko białka, ale też węglowodanów i tłuszczów, szczególnie tych jedno- i wielonienasyconych, a także witamin i mikroelementów. Dieta Dukana może obciążyć nerki, ponieważ w wyniku trawienia produktów białkowych powstają toksyczne związki azotowe, które muszą być wydalone w organizmu. Z kolei mózg potrzebuje glukozy do prawidłowego funkcjonowania, która jest węglowodanem, a ta grupa substancji odżywczych jest przecież radykalnie ograniczana w diecie Dukana. Zaleca się więc przed przejściem na taką dietę wykonanie podstawowych badań krwi i moczu, aby upewnić się, czy nie będzie ona zbyt dużym obciążeniem dla organizmu.