Wszystkie związki, jakie znamy, mogą się wzajemnie łączyć, zmieniać pod wpływem innych, działać korzystnie albo nie na nasz organizm. Dotyczy to także jedzenia.
Jabłka i winogrona
Jeśli sałatka owocowa, to koniecznie z tym zestawieniem. Jabłka zawierają bardzo silny przeciwutleniacz, kwercetynę, która już w pojedynkę zasługuje na uznanie (działa przeciwnowotworowo). W połączeniu z katechinami zawartymi w ciemnych winogronach ma jeszcze większą moc, bo dodatkowo hamuje tworzenie skrzepów w naczyniach krwionośnych. A te, jak wiadomo, mogą prowadzić do udaru i zawału serca.
Ryba i brokuły
To połączenie smaczne, ale i megazdrowe! Pomijając bogactwo witamin i innych związków zawartych w rybach i brokułach, ten duet w naszych żołądkach uwalnia jeszcze więcej pozytywnej mocy. Selen zawarty w rybach ma właściwości przeciwnowotworowe i hamujące namnażanie komórek rakowych. Ale jego siła jest kilkanaście razy większa, gdy łączy się z zawartym w brokułach sulforafanem.
Czerwone wino i migdały
Czerwonego wina nie powinniśmy łączyć z czerwonym mięsem, ponieważ zawarte w nim żelazo jest wówczas gorzej wchłaniane. Zdrowe połączenie to np. wino i migdały. Resweratrol (antyoksydant z wina) współpracuje z witaminą E, w którą obfitują migdały. Razem wspomagają pracę układu krwionośnego.
Wołowina i rozmaryn
Rozmaryn eliminuje związki
kancerogenne uwalniane podczas pieczenia/smażenia/grillowania mięsa. Przyprawa
zawiera kwas rozmarynowy i
karnozowy, które zapobiegają tworzeniu się szkodliwych heterocyklicznych aminów
aromatycznych na mięsie. Jak wykorzystać rozmaryn? Możemy przyrządzić marynatę
do mięsa z oliwy, soku z cytryny i rozmarynu właśnie.
Ciecierzyca i botwina
Zjadając 100 g ciecierzycy, zapewniamy sobie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Ta z kolei poprawia wchłanianie magnezu – bardzo ważnego dla naszego organizmu pierwiastka, który zmniejsza uczucie niepokoju, poprawia pracę serca i… humor. Dlatego tam, gdzie magnez, tam powinna być i ciecierzyca. Warto ją łączyć na przykład z botwiną czy rybami.

Czytaj również artykuł o naturalnych substancjach biologicznie czynnych. Polifenole, bioflawonoidy, taniny i katechiny.