Wiele osób będąc już w zaawansowanej nadwadze zastanawia się czy przyjęta dieta jest na pewno skuteczna. Jak szybko powinny być zrzucane kilogramy? Jakiego efektu powinniśmy się spodziewać i jakie tempo odchudzania jest zdrowe dla organizmu a jakie szkodliwe?

Prawidłowe tempo zrzucania nadmiernych kilogramów
Bezpieczny i skuteczny spadek masy ciała jest zawsze powolny i zrównoważony. Zbyt szybka utrata masy może być groźna dla organizmu i zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie. 20 kg w 1 miesiąc nie zawsze jest sukcesem, trzeba liczyć się z możliwością wystąpienia efektu jojo co jest kolejnym szokiem dla organizmu, który ma zbyt duże wahania całkowitej masy ciała. Zaleca się, aby na początek dążyć do spadku rzędu 10% w stosunku do masy wyjściowej, jeśli ktoś waży 120kg, to w I etapie odchudzania wystarczy obniżyć masę ciała o 12kg. Przy czym tempo chudnięcia powinno być od 0,5kg do 1kg tygodniowo, zależnie od wieku i współistniejących chorób. Ważne, aby o wszystkim poinformować dietetyka i nie ukrywać nawet wstydliwych chorób ponieważ może to warunkować dobranie odpowiedniej diety dla konkretnej osoby.
Główne założenia dobrej diety odchudzającej
Nie od dzisiaj wiadomo, że dieta nie polega na tym, żeby nie jeść w ogóle, ale na tym, aby jeść odpowiednie produkty i odpowiednio często. Należy jeść częściej, ale w mniejszych porcjach – 3 posiłki i 2 racjonalne przekąski dziennie to idealny schemat. Pierwszy posiłek do godziny od wstania z łóżka, ostatni powinniśmy przyjąć maksymalnie na 2 godziny przed snem. Nie zaleca się diet o kaloryczności poniżej 1200-1300 kalorii u kobiet i 1500-1800 u mężczyzn. Pamiętając o tym, aby dieta była zróżnicowana, nalezy również zwrócić uwagę, aby nie wykluczać żadnego ze składników odżywczych. Prawidłowa dieta pownna zawierać nieco więcej białka, a mniej węglowodanów, niż tradycyjna, ale nie możemy rezygnować całkowicie z tłuszczów i węglowodanów. Stawiamy jedynie na dobre, nienasycone tłuszcze roślinne i rybie oraz węglowodany złożone (niewielkie porcje produktów zbożowych, najlepiej w postacji kasz czy płatków, warzywa, rośliny strączkowe). Produkty białkowe zwierzęce powinny być chude (niskotłuszczowe napoje mleczne, chude mięsa i wędliny, jaja). Owoce ograniczamy do 1 średniej sztuki dziennie (150g), natomiast warzywa możemy i powinniśmy jeść w dużej ilości, nawet ponad 0,5kg dziennie.
Jak przygotować zdrowe posiłki?
Posiłki nie zawsze muszą byc lekkostrawne, ale nie mogą być zbyt kaloryczne, dlatego ni epoleca się technik kulinarnych polegających na smażeniu, szczególnie w panierkach, bo wiąże się to z dużą ilością tłuszczu do samej obróbki i dodatków wchłanianiem go przez potrawę. Najlepszym sposobem przyrządzania potraw jest gotowanie na parze i w wodzie, pieczeniei bez tłuszczu, duszenie, a także beztłuszczowe smażenie na patelni grillowej.