Czym jest kiszenie?
Kiszenie to tradycyjny sposób konserwowania jedzenia. Podczas procesu fermentacji bakterie zjadają zawarte w żywności cukry proste. Wytwarzają przy tym kwas mlekowy, który hamuje rozwój bakterii gnilnych. Dzięki temu składniki odżywcze zostają zachowane i pojawia się kwaskowaty posmak. Ponadto ułatwia to przechowywanie żywności. Plony zebrane w ciepłej porze można spożywać zimą, bez utraty ich właściwości prozdrowotnych. Kiszone warzywa są nieodłącznym elementem wielu kuchni na świecie, w tym także polskiej. Specyficzny smak ma wielu fanatyków.
Kiszone specjały i ich zastosowanie
Najpopularniejsze polskie kiszonki to kiszone ogórki, kiszona kapusta oraz zakwas z buraka. Ogórki świetnie sprawdzają się jako popularna „zagrycha” oraz w sałatkach. Kiszona kapusta może być spożywana jako dodatek do obiadu, po przepłukaniu pod bieżącą wodą stanowi także podstawowy składnik bigosu. Zakwas z buraka jest niezbędny do przyrządzenia tradycyjnego barszczu, tak chętnie spożywanego podczas wigilii Bożego Narodzenia. Znane na całym świecie koreańskie kimchi również jest kiszonką. Okrzyknięte zostało jedną z najzdrowszych potraw świata, tzw. superfood.

Kiszone soki?
Także produkty pitne występują w formie kiszonej – na przykład soki kiszone z warzyw. Są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. W odróżnieniu od popularnych soków dosładzanych cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, kwaszone soki naturalne są stosunkowo mało kaloryczne. Nazywane są bombami witaminowymi. Nasza dieta powinna obfitować w takie produkty. Zawierają dużo witamin i minerałów oraz bakterie niezbędne do utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Dzięki niskiej wartości energetycznej są wskazane także dla osób chcących rozpocząć odchudzanie.