Każda z nas chce jak najdłużej cieszyć się cerą, bez zmarszczek, przebarwień i wyprysków. Niestety stres, szybkie tempo życia, mała ilość snu, klimatyzacja i codzienny makijaż nie są sprzymierzeńcami w walce o piękną cerę. Nie tylko kosmetyki są niezbędne w codziennej pielęgnacji, zapominamy często o odpowiedniej diecie, która jest podstawą i zapewnia pielęgnację „od wewnątrz”.

Co szkodzi cerze?

Bardzo często stan naszej skóry pogarsza się wskutek częstego i nadmiernego spożywania ostrych pokarmów, pełnych chili, pieprzu, octu, cynamonu. Wiele osób deklaruje również, że czekolada źle wpływa na ich cerę, a ma to szczególne znaczenie w przypadku osób z skórą skłonną do wyprysków i trądziku. Warto zatem obserwować swój organizm i wygląd skóry i w przypadku takich problemów ograniczać produkty zawierające kakao i ostre przyprawy. Udowodnione jest również, że naszej skórze (i całemu organizmowi) szkodzą alkohol, palenie papierosów oraz nadmierne spożywanie kawy.

Woda – podstawa pięknej skóry

Odwodniony organizm będzie niestety korzystać z zapasów wody zgromadzonych w naszym naskórku, a dopiero później w skórze właściwej. W takim wypadku skóra jest sucha i szorstka. Żeby temu zapobiec, trzeba pić wodę (najlepiej mineralną, a konkretnie średniozmineralizowaną) w ilości co najmniej 2 litrów dziennie. Korzystnie dla naszej skóry będą również działać napary  i herbatki ziołowe, np. z pokrzywy, chabra bławatka, bratka lub skrzypu. Unikajmy natomiast alkoholu, nadmiernej ilości kawy i kakao.

Tłuszcze – pokarm jędrnej i odżywionej skóry

W obawie przed utyciem często radykalnie ograniczamy tłuszcze. W przypadku tłuszczów zwierzęcych jest to bardzo dobry pomysł, jednak nie możemy ograniczać cennych tłuszczów roślinnych. Skóra stanowi największy narząd naszego organizmu. Składa się ona z kilku warstw, z których jedną jest tkanka podskórna zawierająca komórki tłuszczowe. Zapominamy również o tym, że witaminy A, D, E oraz K są rozpuszczalne w tłuszczach, a są one niezbędne dla naszej cery. Aby skóra była piękna, sprężysta i elastyczna, musimy dostarczać z pokarmem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), znajdujących się w olejach roślinnych, orzechach i nasionach. Niezwykle wartościowymi olejami, cenionymi także w produkcji kosmetyków, są tzw. bio-oleje charakteryzujące się szczególnie wysoką zawartością NKKT: olej z ogórecznika, wiesiołka, lniany, a także olej słonecznikowy, sezamowy, dyniowy, migdałowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron czy rzepakowy. Jeśli to możliwe, do dań przygotowywanych na zimno, używajmy olejów zimnotłoczonych, zawierające więcej wartościowych składników odżywczych niż oleje rafinowane. Wspaniałym źródłem NNKT są również orzechy np. włoskie, pistacje, laskowe, nerkowce, migdały, a także nasiona i pestki np. słonecznika, dyni, sezamu, chia.

Witaminy

Aby dostarczyć sobie witamin, należy przede wszystkim jeść duże ilości warzyw i nieco mniej owoców (zawierają dużo cukrów prostych). Do prawidłowego funkcjonowania skóry jest niezbędna witamina C, E, A, witaminy z grupy B, m.in. witamina B7, nazywana często witaminą H (biotyna). Źródłami witaminy C są acerola, natka pietruszki, papryka, owoce cytrusowe, ziemniaki, kiwi, czy porzeczki. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, stymuluje produkcję kolagenu, działa rozjaśniająco i zapobiega powstawaniu przebarwień. Witamina E występuje w olejach roślinnych, orzechach, nasionach i tłustych rybach. Jest ona odpowiedzialna za elastyczność skóry, pomaga utrzymywać równowagę hydrolipidową i pobudza metabolizm tkanki łącznej. Bardzo często witaminę E określa się mianem „witaminy młodości”. Witamina A można dostarczyć z produktów mięsnych i odzwierzęcych, natomiast jej prekursorem jest beta-karoten obecny w marchwi, morelach, pomidorach, olejach o pomarańczowym kolorze, a także w truskawkach. Witamina A (retinol) odżywia skórę, regeneruje komórki i działa przeciwstarzeniowo. Braki witamin z grupy B powodują szorstkość i zaczerwienienie skóry, suchość warg oraz zajady. Unikniemy tego spożywając chude mięso, otręby, produkty pełnoziarniste oraz orzechy i nasiona. Witamina H uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, ma związek z budową skóry, włosów i paznokci. Znajdziemy ją w wątróbce, jajach, mące ryżowej, sojowej i pełnoziarnistej, a także w pomidorach, kiszonej kapuście, szpinaku, marchwi i orzechach.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K warto przyjmować w pokarmach, które są chociaż odrobinę polane zdrowymi olejami, gdyż dzięki temu są one bardziej dostępne dla naszego organizmu. Nawet najokazalej wyhodowana marchewka nie zapewni nam dużej ilości beta-karotenu, jeśli do jej gotowania nie dodamy odrobiny tłuszczu.

Owoce aceroli

Antyoksydanty

Witamina C oraz E są ponadto ważnymi antyoksydantami, czyli substancjami zwalczającymi wolne rodniki, które powodują starzenie się całego organizmu (w tym także skóry). Witaminy C i E działają  ochronnie jak „zmiatacze” wolnych rodników, i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Do tego mechanizm ich działania jest synergiczny – uzupełniają się wzajemnie i dostarczane skórze razem będą działać dłużej i silniej.
Innymi cennymi dla organizmu i skóry antyoksydantami są polifenole. Spośród nich największe znaczenie mają flawonoidy, w których wyróżnia się antocyjany. Źródłami flawonoidów są pietruszka, skrzyp polny, owoce cytrusowe, papryka, pomidory, brokuły, herbata. Antocyjany są obecne w czerwonych i fioletowych owocach i warzywach: granatach, aceroli, winogronach, borówkach, jagodach, porzeczkach, aroniach, bzie czarnym, jeżynach, malinach, papryce, czerwonej kapuście czy bakłażanach.

Sole mineralne

Poza witaminami i przeciwutleniaczami, bardzo ważne utrzymaniu prawidłowo funkcjonującej i pięknej skóry jest dostarczanie jej niezbędnych makro- i mikroelementów: jodu, selenu, siarki, potasu, cynku, krzemu. Jod znajdziemy w rybach morskich oraz owocach morza. Źródłem selenu są również ryby, ale także drożdże, kiełki, orzechy i pełnoziarniste produkty zbożowe. Siarkę znajdziemy w jajach, mięsie, czosnku, szczypiorze, cebuli i orzechach. Pierwiastki takie jak potas i cynk są szczególnie ważne w przypadku osób walczących z trądzikiem. Potas jest obecny w pomidorach, bananach, ziemniakach, brokułach, kalafiorze czy w brukselce. Cynk znajdziemy w mięsie, rybach, jajach, nasionach, otrębach i kiełkach. Na krzem natomiast powinny zwrócić uwagę osoby nie tylko z cerą trądzikową, ale też wrażliwą i naczynkową. Aby dostarczyć skórze tego mikroelementu, należy spożywać otręby, czosnek, szczypiorek i pić napar ze skrzypu polnego oraz pokrzywy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *